Un site unic în peisajul autohton românesc, care se axează în primul rând pe poveștile românilor, dar și pe informații generale.

Informații utile

Informații utile pentru românii din țară și pentru cei din diaspora. 

Rețele de socializare

Pe scurt, despre ceea ce facem

Ne axăm pe povești interesante ale unor români care doresc să facă lucruri, să schimbe țara noastră într-un mod benefic. Totodată, publicăm informații generale.

Povestea lui Atilla Ambrus, maghiarul născut în România comunistă, este una tipică de film. De altfel, filmul despre viața lui Attila Ambrus, „Banditul Whisky”/ „The Whisky Robber“ și rulează pe HBO.

Attila Ambras s-a născut în România  pe 8 octombrie 1967, în Transilvania. A fost crescut de bunica lui până când aceasta a murit. După decesul acesteia, tatăl lui nefiind capabil să îl crească, lucru pe care i l-a recunoscut, a ajuns la o mătușă, însă nimeni și nimic nu putea stăvili pofta lui de a fura, așa cum a recunoscut chiar el.

Furturile l-au adus la școala de corecție din perioada comunistă, iar în 1988 a fugit din România legându-se de un tren cu centura de la o uniformă militară. 

Prima spargere a dat-o în 1993 la un oficiu poștal. Ulterior a adunat 27 de spargeri ale unor oficii poștale și bănci, devenind cel mai mare spărgător de bănci din istoria Ungariei.

De la John Dillinger încoace nu a existat un spărgător de bănci care să comită atât de multe jafuri și să nu fie prins. Attila era un maestru al deghizărilor, iar articolele din media l-au făcut cunoscut și popular. I s-a spus "Whisky Bandit" (Banditul Whisky) pentru că obișnuia să consume un pahar de whisky înainte de fiecare spargere.

 

Și-a schimbat viața total!

Attila Ambrus trăiește acum din olărit, meserie pe care a învățat-o în închisoare.

A fost prins în 1999, a evadat din închisoare, dar a fost prins definitiv câteva luni mai târziu și condamnat la 17 ani de închisoare. A fost eliberat condiționat, pentru bună purtare, pe 31 ianuarie 2012. 

În total Attila Ambrus a furat 100 de milioane de forinți, aproximativ jumătate de milion de dolari.

"Aveam 21 de ani când am fugit din ţară. Şcoală nu prea am făcut, abia în închisoare am dat bacalaureatul. La 9 ani eram dat afară din Biserică (băusem vinul preotului şi am mâncat şi anafura). De foarte mic am învăţat că regula e că nu există reguli. Nu am dat doi bani pe norme. An de an eram dat afară din şcoli. Toată lumea a încercat să mă educe, dar dacă e să fiu sincer, pe mine strada m-a educat. Mama m-a părăsit când eram mic, pe urmă m-a crescut bunica, până a murit, apoi o mătuşă. De la ea am furat, m-a dat şi ea afară. Am ajuns la tatăl meu, s-a săturat şi el, m-a dat la un colegiu, şi de acolo am fost dat afară. Am ajuns la şcoala de corecţie. Cumva, m-am pierdut", mărturisea Attila Ambrus într-un interviu pentru Adevărul.

Povestea lui Attila Ambrus a fost relatată în cartea  "Balada Banditului Whisky" (Ballad of the Whiskey Robber), carte scrisă de Julian Rubinstein ce a apărut în 2004, și în filmul "The Whisky Robber" (în maghiară "A Viszkis"), regizat  Nimród Antal. Filmul a apărut în noiembrie 2017 și poate fi vizionat pe HBO Go. Drepturile de ecranizare pentru cartea lui Julian Rubinstein fuseseră achiziționate de către Johnny Depp, dar filmul nu s-a mai făcut în cele din urmă.

 

 

 

Sursa foto: Digi 24

Attila Ambrus, un "John Dillinger" modern născut în România: A spart aproape 30 de bănci!

30 august 2021